niedziela, 11 kwietnia 2010

Baran


Owca domowa (Ovis aries) - gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny krętorogich. Przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej (Ovis ammon). Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez genetyków, owce były pierwszymi zwierzętami udomowionymi przez człowieka. Ich domestykacja nastąpiła dwuetapowo. Najpierw udało się to osiagnąć człowiekowi około 11 tys. lat temu - potomkami tych zwierząt są dzisiejsze półdzikie, mocno włochate rasy wciąż hodowane na szkockich wyspach. Drugi raz dokonano tego między VIII a VI tysiącleciem p.n.e. w południowo-zachodniej Azji, na terenie dzisiejszego Iraku i Iranu, prawdopodobnie jeszcze przed rozpoczęciem osiadłego życia w epoce brązu.
Początkowo z owiec uzyskiwano jedynie skóry, mięso i mleko, obecnie również wełnę. Początkowo zwierzę hodowane na terenach górskich i stepowych rozpowszechniło się obecnie w różnorodnych biotopach na całym świecie.
masa maciorek (samic): 20 - 90 kg (do 120 kg owce gisarskie)
masa baranów (samców, zwanych też trykami): 30 - 150 kg (do 190 kg owce gisarskie)
wysokość dorosłej owcy w kłębie do ok. 1 m
dojrzałość płciowa w wieku kilku miesięcy do jednego roku (zależy od rasy)
wykorzystywane gospodarczo zazwyczaj do 6 roku życia
średnia długość życia: 11 - 12 lat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz